Lomalinjan tarina 40 vuotta

Lomalinja täyttää 40 vuotta

ETEENPÄIN ASIANTUNTIJAN MATKASSA

Matkailumarkkinoita hallitsee kaksi trendiä. Osa reissaajista vannoo omatoimimatkailun nimiin. Toiset taas haluavat matkaltaan jotain paljon enemmän: asiantuntevaa palvelua, mietittyjä kokonaisuuksia ja ainutlaatuisia kokemuksia. Heidän palvelemisensa on ollut Lomalinjan tehtävä ja tarkoitus jo vuodesta 1977.

Neljäkymmentä vuotta sitten bussiyhtiö sai tarjota asiakkailleen vain ja ainoastaan kyydin – pelkkä taukoruokailun tilaaminen matkan varrelle rikkoi tiukan lain kirjainta. Tampereella vuonna 1939 perustettu Länsilinjat Oy halusi kuitenkin palvella matkailevia suomalaisia laajemmin ja henkilökohtaisemmin. Niinpä yrityksen omistajat päättivät perustaa matkatoimiston.

Lomalinja Oy oli se puuttuva palanen, jonka avulla kokonaisuus saatiin loksahtamaan yhteen ja Länsilinjat pystyi tarjoamaan bussimatkustajilleen kaiken kattavia paketteja. Alkuvuosina myös muiden järjestämien lomamatkojen välittäminen oli iso osa liiketoimintaa. 90-luvulla ilmassa väreili muutos.

– Asiakkaamme eivät kaivanneet enää rantalomia, vaan elämyksiä ja kokemuksia, muistelee Lomalinjan perustaja Jorma Penttilä.

Vastaus haasteeseen

90-luvun alkupuoli oli isojen askelten aikaa. Konserni kirjasi palkkalistoilleen uusia työntekijöitä, heidän joukossaan myyntijohtaja Sari Mäkinen sekä Jorman tytär, toimitusjohtaja Terhi Penttilä.

– Noihin aikoihin liiketoiminnan ytimestä alkoi hioutua esiin se 
timantti, joka Lomalinja nykyään on, Terhi kertoo.

Jorma kehuu Sarin kykyä haistella maailman tuulia ja aistia asiakkaiden tulevia toiveita. Lomalinjalaiset päätyivätkin jo kauan sitten huomaamaan asiantuntijaoppaan merkityksen, sillä ihmiset tietävät kiinnostuksensa kohteesta yhä enemmän ja enemmän.

– Eivät he halua lähteä matkalle kuuntelemaan tuttuja asioita tai korjaamaan oppaan virheitä. Me päätimme vastata tähän haasteeseen oikein kunnolla, hymyilee Jorma Penttilä.

Luovuutta ja luotettavuutta

Lomalinjan avoin, ammattitaitoinen ja asiakkaan toiveita kunnioittava ja kuunteleva tiimi on kehityksen kivijalka. Terhi kertoo, että idean kipinä voi syttyä hyvinkin pienestä ajatuksesta. Liekkiin se roihahtaa yhteistyöllä.

– Ideointisessiot Sarin kanssa osuvat aina sopimattomaan aikaan, juuri kun pitäisi muuta tehdä. Mutta niille on antauduttava siinä hetkessä, Terhi nauraa puheluita, joiden hedelmänä on syntynyt lukuisia klassikkomatkoja.

Jorma kehuu koko henkilökunnan vankkumatonta halua noudattaa lomalinjalaisen toimintatavan tärkeimpiä ohjenuoria: vastuullisuutta ja luotettavuutta.

– Me pidämme aina sen, minkä lupaamme.

Kohti uusia seikkailuja

Pyöreitä juhliva Lomalinja on aina ollut rohkea uudistuja. Juhlavuotenaan yritys ottaa jälleen kerran askeleen kohti uutta, kun yli puolet taivalta mukana vaeltanut Sari jää eläkkeelle.

– Asiantuntijan matkassa on todella vahva konsepti ja uudistunut tiimi tulee kehittämään sitä entisestäänkin asiakkaitamme ja asiantuntijaoppaitamme kuuntelemalla, Sari kertoo luottavaisena.

Terhi ja Jorma Penttilä allekirjoittavat Sarin ajatukset.

– Lomalinjan tavassa tehdä asioita on loistavasti nykyisyyttä ja todella paljon tulevaisuutta. Tuntuu upealta ajatella, mitä mahtavaa kaikesta uudesta voikaan seurata!

– Takana on 40 vuotta hienoja matkoja ja tyytyväisiä asiakkaita. Tästä on hyvä kulkea yhdessä seuraavat 40 vuotta eteenpäin.

Matka jatkuu, tervetuloa mukaan!